Dentalni implantati su u užem smislu dentalni nadomjesci korijena zuba. Implantati pružaju snažan temelj za fiksne (stalne) ili mobilne (prijenosne) zamjene zuba. Kada je kost dostatnog volumena i kvalitete, a pacijent nepušač odlične oralne higijene, uspješnost terapije je 98% što ju čini najsigurnijom i najtrajnijom terapijom u dentalnoj medicini.

Temelj najsuvremenijih dentalnih implantata koji se koriste u Dentall  centru je biološki proces koji se naziva oseointegracija gdje materijali, kao što je titan, formiraju vezu na kosti. Implantat se ugrađuje u zubnu kost te se na njega nastavljaju protetski radovi.

Implantati nemaju rok trajanja, već uspjeh ili neuspjeh implantata ovisi o zdravlju osobe koja ga prima, lijekovi koji utječu na okoštavanje (oseointegracije) i zdravlje tkiva u ustima.

Također se ocjenjuju količina opterećenja koja će se staviti na implantat i učvršćenje tijekom normalne funkcije. Planiranje položaja i broj implantata ključ je za dugoročno zdravlje i kasnije protetski rad jer su biomehaničke sile nastale tijekom žvakanja iznimno snažne i lako može doći do neželjenih posljedica.

Implantatima se određuje položaj i kut susjednih zubi i to uz laboratorijske simulacije ili pomoću kompjutorizirane tomografije.

Preduvjeti za dugoročni uspjeh ugradnje dentalnih implantata su zdrava kost i gingiva.

Budući da oba ova bitna faktora mogu atrofirati nakon vađenja (ekstrakcije) zuba, postoje postupci kojima se i ti problemi mogu riješiti. Tu prvenstveno mislimo o sinusn liftingu (podizanja dna maksilarnog sinusa), a ponekad je potrebno ugraditi i dio umjetne kosti.

Implantati u koracima:

  1. Vaš oštećeni zub je uklonjen
  2. Vaša čeljust se priprema za operaciju, proces koji može uključivati i ugradnju umjetne kosti
  3. Stavlja se implantat u ranije predviđeno mjesto
  4. Nakon ugradnje potrebno je proći razdoblje od otprilike 3 mjeseca tijekom kojeg dolazi do sraštavanja implantata
  5. Po proteku 3 mjeseca stavlja se sulcus former prema kojem se oblikuje gingiva 
  6. Nakon toga zub je spreman za izradu krunice ili mosta

Česta pitanja

1. Koje su prednosti implantata?

Postoje mnoge prednosti dentalnih implantata, uključujući:
1. Poboljšan izgled. Naime, vrhunski zubni implantat pacijentu izgleda i osjeća se kao vlastiti zub zato što su dizajnirani da se spoje sa kosti te time postaju stalni.

2. Poboljšan govor. S loše dosjedajućim protezama, zubi mogu skliznuti u ustima i uzrokovati mumljanje ili nerazumijevanje vlastitih riječi. Zubni implantati omogućuju vam da govorite bez brige da bi zubi mogli skliznuti.

3. Poboljšana udobnost. Oni postaju dio tebe i time eliminiraju nemir koji se javlja kod prijenosnih proteza.

4. Lakša funkcija žvakanja hrane. Uz klasične proteze često dolazi do situacija otežanog žvakanja hrane što u konačnici utječe na zdravlje cijelog organizma. Zubni implantati funkcioniraju kao vlastiti zubi, omogućujući vam da jedete svoju omiljenu hranu s povjerenjem i bez boli.

5. Poboljšano samopoštovanje. Zubni implantati mogu vam vratiti osmijeh i pomoći da se osjećate bolje.

6. Poboljšano oralno zdravlje. Zubni implantati ne zahtijevaju brušenje ostalih zubi, kao što to iziskuje brušenje zuba kod izrade mostova. Budući da u blizini zubi nisu promijenjeni te podržavaju implantat, više vaših zubi ostaje netaknuto te se time poboljšava dugoročno oralno zdravlje.

7. Trajnost. Implantati su vrlo izdržljivi i trajat će mnogo godina. Uz dobru higijenu, mnogi implantati će trajati cijeli život.

8. Praktičnost. Klasične proteze su upravo to klasične i zastarjele. Zubni implantati eliminiraju neugodnosti uklanjanja proteza, kao i potrebu za korištenjem neurednog ljepila da bi ih se zadržalo na mjestu.

2. Postoje li razlike između implantata?

Kako sa svom robom na tržištu, tako i između pojedinih implantata postoje značajne razlike. Dentall centar radi samo sa najkvalitetnijim implantatima na tržištu marke Ankylos i Xive te je garancija na iste doživotna.

3. Boli li ugradnja implantata?

Bez obzira radi li se o ugradnji 1 ili više implantata, zahvat je u potpunosti bezbolan. Sve se radi pod lokalnom anestezijom, a s obzirom da nema upale, manja je bolnost nakon postupka nego kod vađenja zuba.