Kada govorimo o estetici, prvenstveno mislimo na estetske zahvate koji pridonose ljepšem izgledu zubi te tu podrazumijevamo izradu ljuskica i izbjeljivanje zubi.

Osmišljavanje novog i ljepšeg osmijeha na temelju fotografije gdje se radi kompjuterska simulacija novog osmijeha u suradnji s dentalnim tehničarom (našim umjetnikom), doktorom i pacijentom čije su želje osnova novog rada.

Planirani dizajn se može i realno prenijeti na pacijenta pomoću privremenih radova te se tako može procijeniti jeste li zadovoljni bojom, veličinom, oblikom i na kraju ukupno promjenom, a sve prije nego se pristupi samoj izradi keramičkog nadomjestka.

Ljuskice

Što je ljuskica?

Ljuskica ili „veneers“ je jedna od najčešće korištenih rješenja koje suvremena stomatologija koristi za postizanje bijelog i pravilnog osmjeha.

Ljuskica je tanki sloj keramike napravljen tako da stane preko površine zuba i posebnim se postupcima lijepi za zub, tako da nema bojazni od pomicanja ili ispadanja. Ponekad za izradu ljuskica koristimo najkvalitetnije kompozitne materijale.

Kad koristimo ljuskice?

Ljuskice mogu poboljšati boju, oblik i položaj vaših zubi. Ljuskice se također mogu koristiti za zatvaranje manjih nedostataka, kada ortodnotska terapija nije prikladna, a ukoliko je jedan zub malo izvan pozicije, ljuskicom se može ispraviti taj nedostatak.

Njima se također mogu prikriti neki nedostaci, korigirati obojenost, veličina i položaj zuba. Također se može zatvoriti razmak između zubi (dijastema). Želite li promijeniti svoj osmijeh, imate li oštećene zube ili zube nejednake boje, idealan ste kandidat.

Koje su prednosti ljuskica?

Zubi sa ljuskicama izgledaju prirodno i zdravo jer su vrlo tanki i nemoguće ih je razlikovati od prirodnog zuba. Površina im je sjajna poput stakla i s vremenom ne mijenjaju boju. Postupak ugradnje ljuskica predstavlja najnježniji zahvat za zubno meso i ne izaziva upale ni povlačenje gingive.

Koraci ugradnje ljuskica

  1. Nakon temeljitog pregleda brusi se prednja površina zuba od 0,5 mm
  2. Uzima se otisak te se određuje boja po dentalnom tehničaru
  3. Izrada provizorija tako da ni u jednom trenutku nije vidljivo da se nešto radilo
  4. Proba konačne ljuskice i cementiranje uz pomoć cemena koji se kemijskom vezom veže za zub

Česta pitanja

1. Kolika je trajnost ljuskica?

Trajnost ljuskica je u prosjeku 7-20 godina, no to može biti i doživotno . Ljuskica zbog svoje tanke građe nije otporna na lom kao krunica te je zbog toga preporučljivo pripaziti kod odgrizanja tvrđe hrane.

2. Što se događa sa zubima nakon ljuskica?

Integritet samog zuba samo je marginalno ugrožen, a ljuskica je povezana s postojećim zubima. Nema veće učestalosti propadanja zuba pod uvjetom da su ljuskice postavljene na odgovarajući način i, kao što je ranije spomenuto, uz redovito čišćenje zubnim koncem i četkanje s pastom.

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi posvjetljuje zube i pomaže ukloniti mrlje i diskoloracije.

Izbjeljivanje je među najpopularnijim estetskim stomatološkim postupcima jer može uvelike poboljšati izgled zubi.

Izbjeljivanje nije jednokratni postupak već se isti mora ponavljati s vremena na vrijeme ako želite zadržati svjetliju boju.

Nakon što se zaštiti gingiva, izbjeljivanje se radi pastom Opalescence BOOST koja se kemijski miješa i nanosi na zube tako da upotreba lampe nije potrebna. Sredstvo je izuzetno efikasno i daje više nego zadovoljavajuće rezultate što je potvrđeno kliničkim istraživanjima.

Rezultati izbjeljivanja su odmah vidljivi, a trajnost ovisi o prehrambenim navikama svake osobe.

Nakon tretmana preporuča se neko vrijeme izbjegavati pušenje, konzumiranje koloriranih namirnica i tekućina (crno vino, kava, cikla..).

Izbjeljivanje u koracima

  1. Nakon preciznog čišćenja i poliranja zubi, pristupa se zaštiti gingive 
  2. Nanošenje Opalescence BOOST paste koji postupak traje cca 20-ak minuta
  3. Odstranjivanje ostataka paste i poliranje zubi do visokog sjaja

Česta pitanja

1. Mogu li zube izbjeljivati pušači?

Za vrijeme izbjeljivanja i dva tjedna nakon zabranjeno je pušiti i treba izbjegavati sve obojene napitke (kava, vino itd.) – dok se boja ne stabilizira.

Dakle, pušači mogu izbjeljivati zube, ali moraju izbjegavati pušenje za vrijeme tretmana. Izbjeljivanje nije preporučljivo u trudnoći, kod osoba sa alergijom na karbamid peroksid i hipoklorit, kod osoba s preosjetljivim zubnim vratovima, nepopravljenim zubima i kod oboljenja zubnog paradonta.

2. Smiju li se zubi izbjeljivati djeci?

Budući da rast i razvoj zubi ne završava njegovom pojavom u usnoj šupljini, već traje prosječno i dvije godine nakon toga, izbjeljivanje zubi nije preporučljivo do osamnaeste godine života.

3. Kada se vide rezultati izbjeljivanja?

Rezultati izbjeljivanja se praktički vide odmah, ali krajnji rezultat se vidi prosječno dva tjedna nakon završetka izbjeljivanja kada se boja stabilizira. Kako će se dobivena boja održavati dalje ovisi isključivo o navikama pacijenta – oralna higijena, redovite kontrole stomatologa radi odstranjenja zubnih naslaga, pušenje, konzumiranje obojenih pića.