Kamenac je tvrda naslaga na zubima koji nastaje iz plaka koji se formira ubrzo nakon pranja zubi. Na zub se u kratkom roku „nasele“ bakterije i već nakon 7 dana površina otvrdne i nastane kamenac.

Kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode kiselinu i loše djeluju na caklinu, omekšavajući ju i čineći ju podložnijom za nastanak karijesa te pritišće zubno meso i dovodi do upale i krvarenja, a kasnije i povlačenja zubnog mesa.

Kako upala napreduje, uništava se paradontni ligament koji povezuje zub sa kosti, što dovodi do rasklimavanja i ispadanja zuba kao posljednje faze tog procesa.

Stoga je nužno ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom u ordinaciji i dobro ispolirati površinu sa pastom bogatom fluorom kako bi se zaštitila caklina i uklonio uzročnik upale.

U našoj ordinaciji koristi se ultrazvučni uređaj najnovije generacije njemačkog proizvođača KAVO.

Na taj način kamenac će se sporije stvarati, spriječit će se nastajanje paradontoloških bolesti i zadržati zube dulje u ustima.

Skidanje zubnog kamenca u koracima

  1. Priprema zubiju za tretman skidanja kamenca, po potrebi i davanje anestezije
  2. Čišćenje kamenca ultrazvučnim aparatom
  3. Poliranje zubiju specijalnim preparatima i gumicama
  4. Ispiranje

Česta pitanja

1. Zašto je potrebno uklanjati zubni kamenac?

Zato što se uklanjanjem zubnog plaka sprječava nastanak upale zubnog mesa (gingivitis) i parodontoze koja rezultira gubitkom zubi.

2. Kako spriječiti nastanak zubnog kamenca?

Dobrom higijenom, kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem zubni kamenac možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na brzinu njegovog nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

3. Koliko često je potrebno uklanjati zubni kamenac?

U praksi nema ispravnog odgovora jer to ovisi o pacijentu, no generalna je preporuka da se predmetni postupak čini 1-2 puta godišnje.

4. Je li povlačenje gingive (zubnog mesa) bolest i može li se liječiti?

Recesija (povlačenje) gingive najčešće ne znači paradontnu bolest. Ako je gingiva zdrava, ne krvari i nije upaljena, radi se o recesiji i takvo stanje se može držati pod kontrolom posebnim tehnikama četkanja, a u težim slučajevima i kirurškim metodama.

5. Može li se paradontitis izliječiti?

Odgovor je DA. Liječenje se provodi u nekoliko koraka i konačan cilj je odstranjenje svih upalnih procesa. Od pacijenta se traže redoviti dolasci na kontrole te držanje besprijekorne higijene, no moramo napomenuti da u nekim slučajevima, unatoč dobroj higijeni, dolazi do ponavljanja procesa na drugom mjestu, zato su redoviti kontrolni pregledi izuzetno važni.