Datum objave: 23.07.2015

Crne plombe ružno izgledaju, ali čvršće su. Bijele plombe su ljepše, ali brzo će ispasti. I dan danas ljudi tako razmišljaju. No, to je daleko od istine.

Ako imate više od trideset godina, sjećate se.

Nakon što ste stavili prve plombe na kutnjake bile su crne. Uskoro je stomatolog počeo pitati vašu mamu “da li da vam stavi crne ili bijele”.

Još i danas kada idete zubaru, pitate se hoćete li se vratiti s crnim ili bijelim plombama.

Znate da želite bijele, ali ipak vam iz sjećanja dopiru neki argumenti poput: “Crne plombe su čvršće”.

Dva različita materijala: mane i prednosti

Crne plombe su po sastavu amalgami. To znači da su mješavine (slitine) žive sa srebrom, kositrom i bakrom u različitim omjerima.

Muči vas ova živa? U ovom slučaju nije otrovna, u spoju je ali ipak..

Dobra strana crnih plombi je što su, baš kao što vam je zvonilo sjećanje u glavi, vrlo čvrste, tj. otporne su na one sile koje stvara naša čeljust prilikom žvakanja.

Loša strana crnih plombi je što se mehanički stavlja na zub i potrebno je izbrusiti dosta zdravog zuba.

Upravo je to još jedan razlog zašto odabrati bijelo. Jer se bijela plomba kemijski stavlja na zub i nije potrebno brusiti. Naravno, ništa osim karijesa :)

Estetika je još jedna prednost. Prilikom širokog osmijeha sve je bijelo.

Tu dolazimo i do loše strane bijelih plombi, a to je da bijele plombe poprime drugačiju boju od zubi pod utjecajem nikotina, kave i svega ostalog što utječe na boju zuba. Plombe poprimaju žućkastu nijansu, ništa što ne možemo riješiti naknadnim poliranjem.

Ali i žućkasto je bolje nego crno.

Dakle, shvatili ste: bolje su bijele plombe.

Dobra plomba teško ispada

Materijali koji se koriste za izradu bijelih plombi sve su kvalitetniji i između zuba i kompozita nastaje jaka kemijska veza.

No, ne brinite. U 21. stoljeću stalno se izmišljaju se novi materijali, rade se njihova testiranja i konačno - dolaze i do pacijenata.

U Dentallu slijedimo inovacije. Vjerojatnost da će vam pasti plomba svedena je gotovo na nulu upravo zbog vrlo kvalitetnih materijala koje koristimo. 

Samo nas trebate posjetiti ;)

Javite nam se